Разни – интернет, език, медикаменти и др.

Share this post on:

Има множество сравнително дребни въпроси, за които не е нужно да се създават отделни теми, затова ще ги обобщя тук.

Интернет

Във всички хотели повечето ресторанти на островите с местни има безплатен WiFi интернет. Скоростта му е доста скромна, но все пак има сравнително добра свързаност. Ако е необходима независимост или по-добра скорост, тогава може да се закупи местна физическа или eSim карта. Повече оп темата тук.

Комарите

На островите с местни не пръскат за комари, затова е необяснимо зашо понякога има, а друг път няма в едни и същи периоди на годината. Като цяло може да се каже, че комарите не са такъв проблем, като в тропическите места, пък дори и като в България. Все пак, понякога може да се уцели момент, в който има повече комари на определено място – странно, да- понякога на един остров в единия край на плажа в храстите има, в другия няма. Може да се носят препарати от България, но опитът показва, че местните комари си “харесват” местните препарати и се влияят повече от тях.

Езикът

Малдивците говорят дивехи. Дори и да има нещо общо с някои индийски езици, то не му личи. Накратко – напълно неразбираем е за нас. На някои ризорти се говори испански, френски, немски – зависи от таргета на ризорта, но на островите с местни се говори само английски. От около 15 години още от първи клас в училище децата не само учат анлгийски, но и всичките им предмети са на английски. Всички млади говорят английски много добре. И почти всички възрастните вече говорят туристически английски. Акцентът им е много особен и трябва да се свиква с него. Но и на тях им е трудно да ни разбират, защото всеки турист си ходи с “неговия” английски, а тези от вас, които са пътували знаят, че английският понякога може да е абсолютно неразбираем заради акцента.

Все пак, езикът не е голяма бариера – местните боравят със сравнително малко думи и се стараят да бъдат разбрани и да разбират какво казвате. Не се дразнят, не се присмиват, не го правят на проблем, ако не се разберете веднага. Използвайте преводач на телефона – има и на английски, има и на дивехи.

Препарати и лекарства

Слънцето на Малдивите е изключително силно. Дори и при лека облачност и шарена сянка човек може да изгори неусетно. Докато не придобиете добър загар (поне 10 дни), използвайте крем 30-50 фактор. При по-чувствителна кожа може да използвате тениски/блузи с UV защита. При шнорхелинг особено внимателно трябва да се защити гърба, врата и задните части на краката.

На почти всички острови, които работят с туристи поне 2-3 години вече има аптеки с основни лекарства. Все пак, няма проблем да си занесете свои – това е обсъждане на този въпрос в групата.

Дрон

Природата е прекрасна както под, така и над водата. С дрон могат да се направят невероятно красиви снимки и клипове. Официално на Малдивите се изисква разрешение за използването на дрон, но на практика масово се използват без такива разрешения. Темата е обсъждана тук.

Местните хора, стандарт на живот и сигурност

Малдивците са изключително спокойни и дружелюбни хора. Отзивчиви са и не се колебаят, когато има нужда от помощ или съдействие. Не са така комерсиални, както в много други екзотични дестинации. Толерантни са създават впечатление, че живеят лесно – за никъде не бързат, не се ядосват, не се опитват да те преметнат. За толкова годии на Малдивите не чух за нито един случай на каквато и да е престъпност. Ако това се случи, със сигурност ще е от някой турист, а не местен. Оставяме си редовно целия багаж по различни плажове – къпри, плавници, шнорхели, телефони, гопро… Имало е случаи, когато този багаж е оставял да пренощува без проблеми. Хотелите са също толкова спокойни и сигурни места. Не съм чул за каквито и да било проблеми от гледна точка на сигурност. Полицаите на Малдивите са много високо платени и с много превилегии, но нямат много работа. Един полицай отговаря за няколко острова, които обикаля през няколко дни. Чак на третата или четвъртата година видях за първи път полицай на остров с местни. Липсата на алкохол вероятно спомага за добрата дисциплина и на туристите.

Екипът, който няколко години подред се грижи за моите екскурзии и преживявания на Укулас:

Share this post on:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *