Как се придвижваме от един остров до друг?

Share this post on:

Пристигането на Малдивите става на международното летище Велана на остров Хулхумале. Хулхумале е свързан с мост и фериботна линия със столицата на Малдивите Мале.

След кацане на летището, трябва да се придвижите до острова, планиран за почивка. За тази организация обикновено се грижат от хотела/резорта, в който ще почивате – посреща ви техен представител и ви придружава до следващия етап от пътуването, което може да е:

  • Public ferry – най-евтин, но и най-бавен транспорт.  
  • Speed boat – организиран обществен транспорт по разписание. Лодките са с капацитет 30-60 човека. Обикновено плават 2 пъти дневно в посока остров и обратно,
  • Хидроплан – хидропланите са транпосртът, който основно обслужва ризортите. 
  • Вътрешни авиолинии – Малдивите разполагат с няколко летища в различните атоли и посредством вътрешни полети може да се съкрати значително пътуването между отдалечени острови.
  • Private boat – Има местни компании, които предоставят тази услуга, която по същество е таксиметрова – заявявате лодка по определен маршрут за определен час. Има смисъл за групи от поне 10 човека и цената е малко по-висока от цената на “Speed boat”.

Във Фейсбук групата тези въпроси са обсъждани често:

Бърза лодка или фери (вижте в коментарите)?

Разписание на Speed boat (Мале-Расду-Укулас-Фолуду – и обратно)

Разписания на публичните ферита (в коментарите)

Разписание на общественото фери за северния Алиф Алиф

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *